Durmitor 09/11.06.2017. god.

Na duže vremena planirani pohod prema planini Durmitor u Crnoj Gori krenuli smo dosta uzbuđeni u  petak poslijepodne oko 17:00 sati. Odabrali smo put preko Nevesinja gdje smo kupili potrebno za uspon i boravak te se uputili ka Bileći gdje preko graničnog prijelaza Deluša ulazimo u Crnu Goru, te nastavljamo put prema Nikšiću. Nakon kratkog predaha nastavljamo prema Žabljaku centru zimskog turizma Crne Gore. Ostajemo pozitivno iznenađeni prometnom infrastrukturom, oznakama i pristupom ovoj regiji. Nešto oko 23:00 sata dolazimo na naše odredište kojeg smo kratko obišli i uputili se u kamp „kod Boće“, gdje smo se smjestili u predivne bungalove. Inače cijeli kamp je odlično uređen, a vlasnici jako srdačni i pristupačni.

Ujutro 10.06.2017. god.  oko 07:00 sati se ustajemo, kratki doručak te krećemo sa pripremom za uspon. U 08:00 polazimo prema startnom odredištu, prijevoj Sedlo (1907 m) gdje stižemo oko 08:30. Nakon kratkog dogovora i razgledavanja polazimo prema vrhu Bobotov Kuk (2523 m), sami uspon počinje laganim usponom po travnatoj podlozi. Usput već susrećemo i ostale planinare koji su na istoj stazi , dalje nastavljamo  po siparu. Nakon tog kratkog uspona uzimamo predah i nastavljamo kroz prelijepu dolinu Surutka, prolaskom kroz nju izlazi se na vidikovac s kojeg se pruža jako lijep pogled na Bobotov Kuk. Svi smo oduševljeni i već puni lijepih dojmova o ovoj planini.  Ukazuje se jezerce Zeleni Vir na kojem su se oslikavali vrhovi Durmitora. Posebno je jer se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini (2.028m). Kod jezerca ponovo uzimamo predah, nazdravljamo sa kolegama planinarima iz mjesta Prijepolje s kojima nastavljamo vrlo oštar uspon na prijevoj podno vršne stijene Bobotova Kuka.

Od Zelenog vira staza se počinje oštro uspinjati, u zavojima, kroz zelenu padinu stisnutu između Đevojke i Lučinog vrha. Staza izlazi sa desne strane Bobotovog kuka, a onda kreće lijevo ka malom prijevoju na lijevoj strani koji spaja Bobotov Kuk i Đevojku. To je Škrčki pogled (2420 m), najbolje mjesto odakle se vide Škrčka jezera i kanjon rijeke Sušice. Prema vrhu nas očekuje snijeg gdje pažljivo prelazimo preko njega koristeći potrebnu opremu, nakon toga nastavljamo penjanje po stijenama koje su dijelom osigurane sajlom i napokon dolazimo na vrh Bobotov Kuk (2523 m) oko 12:00 sati. S vrha se pruža pogled u svim smjerovima a najljepši vidik je na Škrtčka jezera, Prutaš i na zanimljive Šarene Pasove, Žabljak itd.

Na vrhu malo odmaramo i slikamo se  sa ostalima planinarimakoji su na vrhu  iz Amerike, Argentine, Švedske i Njemačke, Srbije.. Nakon čega kreće lagano spuštanje jer je prognoza za poslijepodne nešto lošija, najavljeni su mogući pljuskovi i grmljavina, što naravno želimo izbjeći. Odlčučili smo se na spust  prema sjevernoj strani Durmitora i silazak niz strminu, snijega ima dosta pa smo morali biti jako oprezni. Uz put vidimo predivne prizore Durmitora, lijep osjećaj i pogledi na sve strane. Spuštajući se dolazimo do „Vuka“ poznati čuvar ovaca, tu nas stiže kiša. Navlačimo kabanice i nastavljamo hodati prema Crnom jezeru te nastojimo što prije doći do bukove šume u nadi da ćemo se u njoj manje stopiti. Nakon 20tak minuta ulazimo u gustu bukovu šumu i nastavljamo prema Crnom jezeru. Iznad se čuje tutnjava i udari gromova, ali kiša već pomalo slabi. Negdje oko 17:00 sati dolazimo do Crnog jezera što je i kraj naše ture. Puni dojmova komentiramo uspon i odlazimo u kamp na odmaranje. Nedjelja11.06.2017. god. ujutro smo lagano krenuli kući preko Sedla, kroz Durmitor , Pivske planine i Pivskog kanjona, obilazimo i nadaleko poznati manastir Ostrog. U večernjim satima dolazimo kući u Široki Brijeg.

Multimedija: Foto album pogledajte ovdje
Album sa više kvalitetnih fotografija pogledajte ovdje