03.09.2017. god. Sastanak voditelja stanica na Blidinju

U nedjelju je na Blidinju u planinarskoj kući kraj jezera kojom upravlja Planinarsko društvo Orlova Stina iz Tomislavgrada održan sastanak voditelja stanica GSSuBiH. Sastanak je zamišljenj kao druženje na kojem se pet sati aktivno i radilo na tekućim temama. Pričalo se o razvoju i organizaciji stanica, boljoj komunikaciji savez/stanice, zakonskim regulativama, vođenju stanica, vođenju projekata, a jedna od glavnih teme je bila učešće stanica u požarima. Nakon aktivne rasprave na ovu temu  dogovoren je stav za ubuduće kojeg prenosimo u potpunosti.

GSSuBiH će i dalje biti uključen u pomaganje kolegama vatrogascima i lokalnim zajednicama pri gašenju požara u nepristupačnim brdskim i planinskim predjelima u okvirima svojih mogućnosti i stručno-tehničke osposobljenosti, pri čemu ćemo izbjegavati situacije da naši spašavatelji budu izloženi direktnom izlaganju – gašenju vatre na požarištima, a sukladno federalnom zakonu o zaštiti od požara i našoj neosposobljenosti i neopremljenosti za obavljanje zadataka takve vrste.

Obrazloženje: Slanjem spašavatelja u teren požarišta, GSSuBiH direktno ugrožava sigurnost svojih spašavatelja jer ih šalje da obavljaju zadatke za koje nisu osposobljeni, obučeni a niti posjeduju adekvatnu zaštitnu opremu. Gorski spašavatelji mogu i hoće pomoći pri akcijama gašenja požara u velikom dijelu organizacije, logistike, transporta vozilima, radio-vezom, dronovima, evakuacijama ljudi i sredstava do požarišta. Direktno uključivanje u gašenje vatre je dio posla koji zahtjeva stručna znanja iz oblasti vatrogastva kao i posjedovanje zaštitne opreme koju gorski spašavatelji nemaju. Također je angažman na požarištima u nekoliko navrata bio razlogom da neke stanice nisu imali ljude da pošalju na akcije potraga i spašavanja koje smo imali u zadnje vrijeme jer su spašavatelji bili iscrpljeni i potrošeni na gašenju požara, što uveliko doprinosi ugrožavanju interventnosti GSSuBiH u obavljanju zadataka iz oblasti spašavanja za koje smo opredjeljen Preporuka nadležnima sa naše strane je da intenziviraju razvoj vatrogastva, jer obzirom na klimatske promjene, u narednim godinama možemo očekivati sve više požara velikih razmjera.