06.06.2021. Cincar

Cincar 2006m, planina smještena sjeverno od Livna, dugo je čekala našu posjetu. Unatoč najavi kišne nedjelje ipak smo odlučili da idemo na uspon.  U 05:45 h smo krenuli iz Širokog Brijega te smo u Livnu bili oko 08:00 h.  Cesta od Livna do planinarskog doma Kruzi je na žalost u veoma lošem stanju te nam je trebalo 40 minuta da pređemo 11 km. PD Kruzi je početna točka uspona koja se nalazi na 1265 mnv. Negdje oko 09:00 h smo krenuli markiranom stazom gdje smo sreli nekoliko krda prelijepih divljih konja. Nakon 3.6 km laganog hoda dolazimo do razrušenih baraka  iz vremena Austrugarske monarhije nakon kojih kreće završni strmi uspon. Unatoč jutarnjem lijepom vremenu vidjeli smo da se oko vrha grupiraju strašni crni oblaci te smo znali da je kiša neizbježna. Negdje cca 800 metara prije vrha nas je zahvatio nimalo ugodan pljusak nakon kojeg smo ostavili torbe da bi se olakšali i krenuli u juriš na sam vrh. Za nekih 15 minuta vrijeme se naglo promijenilo pa smo pred sam vrh počeli uživati u zaista veličanstvenim prizorima.

Nakon izlaska na greben, po kamenitom i travnatom terenu, slijedimo stazu do vrha. Negdje oko 11:30 popeli smo se na vrh Cincara koji pruža najljepšu moguću nagradu za uložen trud – prelijep pogled na okolne planine Kujaču, Vitorog, Goliju, Malovan, Tušnicu, Kamešnicu i Dinaru, kao i pogled na Buško blato te pogled na Glamočko, Livanjsko, Duvanjsko i Kupreško polje.

Prilikom povratka u PD Kruzi dočekali su nas veoma ljubazni domaćini iz planinarskog društva Cincar. Sve pohvale za domaćine koji su inzistirali na razgledavanju doma i na ugodnom druženju.
Multimedija: Foto album pogledajte ovdje